söndag 31 maj 2009

Skansen

Anna-Stina i klänning, solglasögon och solhatt. Denna varma dag ger hon bort sina nappar till Lill-Skansens kattungar. Kattungarna syns inte till och killingarna vill inte komma för att bli klappade. En sköldpadda får hon klappa och sen måste hon tvätta händerna säger djurskötaren. Hon vill rida ponny och det får hon.

På väg till Seglora kyrka blommar midsommarblomster, hundkex och smörblomma. En italiensk man i "Stockholm Maraton 2009" t-shirt och löparskor strosar med sin välfriserade fru. Vi tittar länge på en säl som simmar runt och åter runt i sin bassäng.

När vi fikar sover lillasyster Kerstin i sin vagn och när hon sen vaknar sträcker hon sin nakna fot upp mot en ljuslila klase. Syrénen kittlar henne lätt under foten.

lördag 30 maj 2009

Grace Kelly


Good Golly Miss Molly gifte sig idag och Elenor hade gjort en hjärteknipande söt liljekonvaljbukett till henne.

Begrunda att en liten blomma, inte mycket större än en vattendroppe, kan ge en så stor doft. Som parfym.






Svala Grace Kelly gifte sig kungligt med liljekonvaljer i handen våren 1956.

Lätt och slätt


Det ställer till bekymmer. Dagligen. Det är en gissel att inte finna tulpaner tillhands när man så gärna vill känna sig trygg. Man kan aldrig gå fel med en bunt tulpaner. Alla svenskar älskar tulpaner.


Eller som en glad kund sa när jag berättade att tulpanerna ser vi först närmare jul igen:


"Jaså, där sprack den idén. Med tulpaner kommer man alltid billigt undan." Han skulle ha något att räcka fram till värdinnan.


Det blev en försommarbukett istället och den kostade mer än ett 10-pack.

fredag 29 maj 2009

Trädgårdsnovis

En återblick från när vi blev med trädgård. Margareta tar oss på en snabbgenomgång i augusti:
Säfstaholmsäpple
, måbärsbuskar, ungersk syrén och malört. I växthuset växer små druvor på den gamla vinstockens långa rankor, en blå Frankenthaler.

Vi fortsätter trädgårdspromenaden med humle, fänrikshjärta, krydddsalvia och riddarsporre planterad 1972. Vidare: Prästkrage, rosenripsbuske, revsuga (som spritt sig ut i gräsmattan), iris och fingerborgsblomma. Flammentanzrosen är underbar. Blågull, Kung Karls spira och alunrot.

Vi får bekymmersrynkor för vi kan inte trädgård. Den svindlande färden fortsätter mot vattnet. Spetsmössa, veronika, fetknopp och vid vattenbrynet - havtorn.
I en tånghög brukar färskpotatisen vändas upp lagom till midsommar. Margareta berättar att det går åt 44 korgar tång till rabatterna när man ska gödsla.
Följande vår ställer jag mig med räffsan och börjar så smått lära känna växterna. Sedan gör jag ett försök till att beskära några buskar. Vid växthuset ligger en huggorm och solar sig. Insekter finns det överallt. Vi tar bort roten till en nerklippt buske och där, under en stor sten, gömmer sig ett myrbo. Massor med underjordiska gångar med myrägg och myrarbetare.
Vi påtar på i arbetshandskar. Vattnar lite. Ser att påskliljorna slår ut längs med växthusets södervägg. Scilla och vitsippa tittar fram under björken. Syrénbusken får nya blad och blommorna slår ut. Sen tar vi oss en kaffe på trappen i solen alldeles brevid Flammentanzrosen.

onsdag 27 maj 2009

Jordemor

Barnmorskan (eller jordemor som de säger i vårt grannland) är alla mödrars vittne. Visst ska vi få blommor åtminstone en gång om året. Även om det är kommersiellt. För det är vi värda - alla gånger.

En cool kille i sonnenbrille kom förbi utanför Vildrosor och tistlar med sin lille son på axlarna i söndags.

"Nu ska vi köpa blommor till mamma. Det är mors dag," sa han till sonen där ovan.

Nä, men du, det är nästa söndag.

"Jaha, då behöver vi inte köpa blommor idag."

Kanske skulle mamman ändå blivit glad för en bukett en vanlig söndag likväl.




Bild: Blommor från Flowerwild Designs med bl a pion, viburnum (snöbollsbuske) och en sorts allium.

När nå'n dör

Eftersom han bara blev 40 år känns det så sorgligt. När nå'n dör vill vi skicka blommor och säga till de anhöriga att vi tänker på dem. Det heter kondoleansblommor och vi vill beklaga sorgen. Mitt förslag är att skicka en bukett i ljusa färger. Du kan också skicka en ljus blomma i kruka. På vintern är det vackert med vit julros och nu är vit bougainvillea underbart söt.

tisdag 26 maj 2009

Stora skuggan


Anteckning till mig själv:

Funkar i skugga/halvskugga: Hosta (funkia), Astilbe, Fuchsia, daggkåpa, azalea, rhododendron, viburnum, ormbunke, hortensia (t ex vidjehortensian Annabelle), fingerborgsblomma, hasselört (Asarum europaeum), Schersmin (Philadelphus, Mock orange), mahonia (oregan grape), Lonicera (kaprifol, honeysuckle), Ribes (vinbär, flowering currant), trådgårds stormhatt (aconitum), Löjtnantshjärta (bleeding heart), Symphoricarpos (snöbär, smällbär, snowberry).....


Efter att ha bläddrat i tegelstenen som fått mitt ena ben att somna, The Royal Horticultural Society: encyclopedia of Plants and Flowers, tänker jag nu titta lite på brittiska The Office.


söndag 24 maj 2009

Gunga mig


"En hammock bidrar till trevnad, men den måste ha en diskret färg." Enligt Gösta Reuterswärd, Din Trädgård, 1946.


Jag vill sitta i en gammal 50- eller 60-tals hammock med metallram. Dricka kaffe och äta ostmacka. Sola benen och gunga lätt med fötterna i gräset.


Foto av en porch swing från skolarbetet The Cultural Significance of the American Front Porch.

Stora skuggan

Växter som klarar av skugga är fuchsia, viburnum, hortensia, rhododendron, astilbe, snöflinga ...

lördag 23 maj 2009

Du, Bruden!

Kära "Bride to Be",

Nu kommer brudbukettsbeställningarna på löpande band i blomsterbutiken. Du vill ha en vacker bukett, men kan inte mycket om blommor och vet inte vad som är snyggt att knäppa händerna om när du ska säga "Ja!". Ännu viktigare är faktiskt att det ser schysst ut på alla fina foton som ska föreviga ögonblick efter ögonblick.

Du är osäker och vill kanske ha ranunkler för det tycker du är fint. Jaha, det är inte säsong för ranunkler i augusti. Ja, du är ute i god tid, för det stod i checklistan på bröllopssiten att man skulle vara det: Tre månader före - Beställ brudbukett hos floristen. Och c o u r s a g e - heter det så? Jaså, knappnålsblomma. Ska bestman, brudens far, marsalkarna ha det också då? Tärnbuketter behövs det? Brudnäbbarna kanske skulle ha en liten korg med några blommor i, eller?

Hur länge planerar man ett bröllop och hur färgkoordinerat kan det bli? Var släpper man kontrollen och säger: Jag vill att du gör mig en bukett och jag behöver varken matcha inbjudningskorten eller smälta in i bordsdukningen. Var det meningen att borden skulle matcha bruden som sitter med sin man vid honnören. Hon i vitt och borden draperade i vitt. Hon med rosa rosor i håret och med rosa rosor i famnen. De vita draperade borden med små rosa rosor stuckna tätt tätt i grön oasis. De små rosbakelserna ser faktiskt ut som små brudbuketter. Verkligen.

Var det så det skulle vara? Du blev båda rekvisitör och kostymör och iscensätter ditt eget bröllop. Om det gör dig glad.


Foto: Enchanted Florist.

torsdag 21 maj 2009

Mellan hägg och syren

Hepp. Blev inombordsstressad av att se syrenen blomma. Häggen utanför vårt köksfönster sprider sina små vita fjun för vinden. Det kändes som om jag missade en del av försommaren. Det gick så fort och nu är tiden mellan hägg och syren nästan slut. Visst är det så ibland att man tittar på tårna, tar hand om tvätten och glor på TV. Samtidigt har man missat att se trädens blommor slå ut. Poff.

Från Wikipedia: Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren.




Foto från Vadsbogymnasiets websida.

Aina Åsberg född 1910

De som tar studenten i år är födda 1990.

Jag tog studenten 1992 i vit klänning som min moster handlat med mig. Jag vet att jag hade en massa blommor som hängde tungt i smala band runt halsen. Nå't gossedjur i studentmössa hängde och slängde där med.





Foto: Aina tar studenten från http://www.genealogi.se/.

onsdag 20 maj 2009

Grattis Anna



Fina Färger skickar jag till Frankfurt.

Min lilla Syster.

Bild från small stump + studio choo.

Tips till Micael Bindefeld

Det sägs att Kleopatra fyllde sin väldiga festsal med rosor, så att partygästerna fick vada med rosenblad upp till knäna. Vilket extravagant festfixartrick!



Bild av Elizabeth Taylor i sin roll som Cleopatra 1963.

tisdag 19 maj 2009

Fråga Bertil

Efter jobbet, gick jag in på Myrorna. Ut kom jag med två kassar blomsterböcker. Jag tror att jag är en blomsterbokssamlare. Allvarligt - jag kunde inte motstå. En tia styck.

En bok om Sofiero. En bok om Findhorn. Och ännu en om krukväxter (jag har redan flera). En bok om torkade blommor och potpurri. Och en bok om ängar och slåtter (dags för slåtterkurs i skärgården i sommar?). Och...och så vidare...och en bok om Norrvikens trädgårdar skriven av den gamle tv-profilen Bertil Svensson. Robert Gustavsson har gjort en massa roliga "Fråga Bertil"-sketcher byggda på "trädgårds-Bertil".

Kolla på orginal-Bertil i Sköna söndag 1986 på SVTplay hääääär. Det är lätt att skära sig i fingret.



Slåtterbild från Gamla bilder.

måndag 18 maj 2009

Villa ville kulla

Jose Villa bakom kameran och sköna Tec och Chelsea framför. Kanariegula glädjeskor och randiga pippistrumpor. Från topp till tå av det moderna vackra brudparet i Tennessee kan du se här. Jag ville se mer av Villa. Sicken blås!





Foto: Jose Villa.

Dopp dropp dropp


Med nordlig vind och brygga i norr kom jag trippande fram till stegen, släppte handduken och tog ett, två, tre steg ner i vattnet. Plöjde med ryggen och doppade huvudet. Rumpan krockade med tången och fötterna med sanden. Naturligtvis fumlande mina händer snabbt igen efter stegräckets metall. Upp, upp och tripp, tripp, tripp. In i bastun igen.
Tångfoto från utsidan.se.

söndag 17 maj 2009

Från frö - forts.

Cosmos - eller rosenskära - är en toppenblomma om du har lätt och näringsfattig jord. Då blommar den mycket och hela sommarn. Superfina som snittblommor.

Bild från Osaki city official website.

Från frö


Indiankrasse växer fort och kräver inte mycket. Kan vara skönt att veta. Åsså är blommorna fina i sommarsalladen.
Bild från Lord Nelson.

Med gräs mellan fingrarna

Med gräs mellan fingrarna och strumpludd mellan tårna. Så ser säsongen ut. Tiden mellan vår och sommar.

I fredags rullade jag ut gräs, skarvade, trampade och skar till. På knä och på huk till vår nya uteplats som förvandlades från en plätt gråbrunt jordgolv till en grön klorofyllmatta. Tokigt inbjudande är nu Bostadsrättsföreningen Bergsgruvan Större 50s uteplats.

Igår rensade jag ogräs mellan helgmorgon och sillunch. På knä och på huk i gruset och sanden som är vår boulebana. Inget gräs får gro där, men det gör det ändå. Vid midsommarängen på Aspö.



Bilden är från Slottsträdgårdsmästaren. En blogg jag gillar.
Rullgräset är från Svenska gräs. Just våra rullar var hämtade från Skåne, men företaget finns i Hägersten.
Gräsfröblandningar av olika slag har Weibulls. T ex Lazy, Villa Classic, osv.
USAs nationalpoet Walt Whitmans Song of Myself från hans Leaves of Grass (150 år gammal diktsamling).

onsdag 13 maj 2009

Mormor på modet


En gång hade jag en blommig festklänning. Av min man fick jag inte höra något jubel.

"Den är blommig," sa han och det var den.


Sen dess bär jag inget blommigt. Men jag har en brosch - ett minne från min mormor. Ett litet knytte gulddoppat tyg som ser ut som en ros.






Bild
från Sally-Jane Vintage. Mode från Alison Lewis höst/vinter kollektion 2009.

tisdag 12 maj 2009

Spirean blommar på Mariatorget


Spireabuskarna blommar i vitt på Mariatorget. Häggen blommar i vitt på Maria Prästgårds gata och skatboet har försvunnit i lövkronan.
Bild från Temps de jardin-bloggen.

11 rosor till överraskad dam i Ryssland

Eurovision Song Contest i tv-rutan. Jag i soffan med pajamasbyxor och amerikansk outlettröja anno 1997.

Semifinal - första halvan - går av stapeln ikväll från Moskva. Finlands eurotechno-bidrag tog mig tillbaks till början av 90-talet och gymnasiefest på BZ i Berzelii-park. Jag klädde mig skitsnyggt i svart figursydd kavaj med kjolvidd över rumpan från Randiga Rutan. Till det har jag glittriga strumpbyxor med små Mussefigurer och några slags mockasandaler med remmar och tjock sula. Under middagen får jag ingen bordsherre. I ena änden av ett långbord sitter vi fem tjejer brevid och mittemot varandra.

Min erfarenhet av ryskor som köper buketter är att de ofta gillar cellofan och stora rosetter. Och köper nå'n rosor till en ryska måste det vara udda antal. 11 rosor är bra i Moskva.


Bild från Russian Flora Blog.

måndag 11 maj 2009

Kris i Stockholm


Kris är designer och konstnär. Och nu ser jag på hennes blogg Kris's Color Stripes att hon nyss varit i Stockholm för att fånga färger. Ta en titt på hennes fina känsla för färg. Absolut inspirerande.


Bilden har Kris tagit i Stockholm.

söndag 10 maj 2009

Till Millesgården



Till Millesgården blev det akleja, pion och mandelblomma. 16 runda bord i Stora Ateljén för cirka 150 gäster. 16 bordsarrangemang i form av små stilleben.

En smal glasvas med lekande lätta aklejor. En sliten liten turkos kruka med en tuva vita pigga mandelblommor. Ett litet grått betongfat med fluffiga rosa pioner.

Mitt på varje bord står de tre, i all enkelhet, omringade av stora vita skulpturer i en stor vit sal. Hur blev det då? Så himla fint så klart. Okonstlat i en konstnärsmiljö.


Bild från http://www.marthastewart.com/.

lördag 9 maj 2009

Aja baja



Jag hör mig själv säga "Aja baja!"
Sen säger jag till min 3-åriga dotter: "Vet du när man säger aja baja?"
"När man får barn," svarar Anna-Stina.

Jag har två döttrar. Carl von Linné hade fyra döttrar: Elisabeth Christina (Lisa Stina), Lovisa, Sara Christina och Sophia. Deras pappa ville att de skulle bli bra hushållerskor och han ville inte att de skulle utbilda sig. Det var på 1700-talet.




Det finns hursomhelst en superfin perenn blomma och tillika snittblomma som kallas för Linnés döttrar. På latin heter den Astrantia Major. Andra namn är stjärnflocka och mormors brosch. Linné kallade den bara för "fröknar" och tyckte den var en bra växt eftersom den blommade bra i skuggan där 1700-tals finfolk satt i trädgården. Blek var finast.


Bild från Knoll Gardens.

onsdag 6 maj 2009

Lost in translation


En heldagsfundering som började med The Scarlet Pimpernel. Som på svenska översattes till Den röda nejlikan. How lame is that?

Tillbaka till översättningen: ett varv till - tillbaka till engelska: "The red carnation". Hmm... messerschmitt, jag vet. Pimpernel/rödmire/rödarv är en näpen vildört. Korrekt översatt: "Den scharlakansröda rödmiren". How lame is that?


Det finns en blomsteraffär i London: Scarlet and Violet (dagens bild). "Scarlet" var färgen. Och Fröken Scarlett Johansson var huvudrollsinnehavare i Lost in Translation. Måste gå med mitt Blocketfynd till tapetseraren på Rosenlundsgatan. 50-tals fåtöljen från NKs Triva-serie av Kerstin Hörlin-Holmquist måste kläs om - kanske i nå't scharlakansrött?

tisdag 5 maj 2009

På återseende nästa år


Till Dig Alex. On demand och i övrigt en underbart omtyckt snittblomma. Finns i en massa karamelliga toner. Står länge och är lika söt som sockervadd.


Foto från bloggen Jellon.

Poetisk klematis

En kund. En kvinna. Klädd för fest.

Hon vill ha en växt till en kruka inköpt hos keramikern Mikaela Willers på St. Paulsgatan. I den tjockt glaserade rokokokrukan passar en poetisk klematis. Vackrast i världen.

Klematis
kan växa inne ett slag, men sen vill den ut. Jag läser från Axel Holzhausens praktverk i tre band Svenskt trädgårdslexikon (1938):

"Omkring
230 arter (...), varav de flesta äro klättrande (...). Rothalsen bör i alla händelser noggrant skyddas för solens direkta bes
trålning (...)".

Ner
med händerna i jorden och gräv djupt: med rothalsen ca 10 cm under markytan. Sen sätter du en låg växt framför klematisen som ett litet solskydd. En keps för fotknölarna om du så vill.

Klätterväxten klematis med sin rika blomning ger glädjen en klar kickstart!

Bild
från denna japansida.

Blomsterleverans

Svenne levererar krukväxter. Stora stickiga buskar med rosen "Rhapsody in Blue" ställer vi på trottoaren och de blåser omkull.

måndag 4 maj 2009

Bosse af Ulriksdal


Kungen på Slottsträdgården Ulriksdal heter Bosse Rappne och han har ett helt hov med kunnig personal. Tänker att det är dax för en tur till Slottsträdgården igen. Jag ska titta på uteväxter. Både sommarblommor och perenner.

Sen
, i augusti, vill jag dit för att få gå mellan raderna av frilandsodlade snittblommor och plocka mig en ruffsig bukett.

Lunch
vill jag äta i trädgårdscaféet, antingen vegetariska buffén eller bara soppa och det goda mörka brödet.

Bilden
är från Danutas sådder inne i växthusen. Hon skriver på www.rappne.se :


"Sådderna
växer för fullt och de kommer att dras upp i växthuset ända fram tills juni då det är dags att sätta ut de skolade plantorna. I april började vi förbereda jorden ute på frilandet. När jorden har torkat upp, i början av maj är det dags att börja sätta ut de första grönsakerna ute på frilandet! Inom kort kommer jag att lägga ut sortlistor över de grödor vi ska odla på frilandet i år!/Danuta ".

söndag 3 maj 2009

Dr Westerlund I presume?


Den berömde Doktor Ernst Westerlund hade sin praktik i Enköping. Han ska ha rekommenderat rosengeranium, som tillhör pelargonsläktet, i sjukrum och i sovrum för bättre luften och bättre hälsa.

Dr Westerlunds hälsoblomma är en riktig "gnuggis". Gnid bladen och hela rummet börjar dofta nostalgi och hemtrevnad.


Det finns fler än
100 olika sorters doftpelargoner som doftar ros, citron, äpple, m.m.. De har namn som Chocolate Peppermint, Creamy Nutmeg, Jordgubbsgeranium, Mint rose, Old spice, Orange Fizz, Sweet Mimosa, Grey Lady Plymouth och Sue Ellen. Dessutom finns det en Dr Livingstone.

Mer om den svenske doktorn från förra sekelskiftet kan du läsa på Westerlundsällskapets websida.



Where have all the flowers gone?


Pete Seeger firas för sina 90 år idag. Banjomannen som bland annat skrev "Where Have All the Flowers Gone" (1955). Storfestkonsert hålls i hans ära i Madison Square Garden, New York.


Aktivist, protestsångare, amerikansk folksångare, singer-songwriter...för mer info:





Nå't att nynna på idag:


Where have all the flowers gone, long time passing?

Where have all the flowers gone, long time ago?

Where have all the flowers gone?

Young girls have picked them everyone.

Oh, when will they ever learn?

Oh, when will they ever learn?

lördag 2 maj 2009

Flätor och blommor


Så fint! Eller hur? Flätor och blommor, från Nanette Lepores vårvisning 2009.
Nanettes websida finns här.


fredag 1 maj 2009

Rätt glas och rätt vas


Rätt glas till rätt öl. Och rätt vas till rätt bukett. Så ska det vara.

I Bryssel bad servitrisen om ursäkt för att Chimayglasen till våra Chimay Bleue var slut. Vi fick ett par andra glas, visserligen på hög fot, men det är ju inte rätt.

För några timmar sen satt vi i solen på Loopen Marin vid Hornstulls strand. Pierres karibienhak på vattnet är som gjort för soliga sommardagar. Till våra Nils Oscar fick vi "Nils Oscar är här/Nils Oscar var här"-glas. Rätt och gott.

Buketter ska ha rätt vas annars står blommorna inte fint. En rejäl vasgarderob skulle jag vilja ha. Loppisfyndvaser, auktionsfyndvaser, dyra vaser, billiga vaser. Då skulle jag hitta en passande vas till varenda bukett jag får när jag har 90-årsmottagning. Målet kanske får vara 90 vaser till 90-årsdan?


Bild från Sköna hem.