fredag 29 maj 2009

Trädgårdsnovis

En återblick från när vi blev med trädgård. Margareta tar oss på en snabbgenomgång i augusti:
Säfstaholmsäpple
, måbärsbuskar, ungersk syrén och malört. I växthuset växer små druvor på den gamla vinstockens långa rankor, en blå Frankenthaler.

Vi fortsätter trädgårdspromenaden med humle, fänrikshjärta, krydddsalvia och riddarsporre planterad 1972. Vidare: Prästkrage, rosenripsbuske, revsuga (som spritt sig ut i gräsmattan), iris och fingerborgsblomma. Flammentanzrosen är underbar. Blågull, Kung Karls spira och alunrot.

Vi får bekymmersrynkor för vi kan inte trädgård. Den svindlande färden fortsätter mot vattnet. Spetsmössa, veronika, fetknopp och vid vattenbrynet - havtorn.
I en tånghög brukar färskpotatisen vändas upp lagom till midsommar. Margareta berättar att det går åt 44 korgar tång till rabatterna när man ska gödsla.
Följande vår ställer jag mig med räffsan och börjar så smått lära känna växterna. Sedan gör jag ett försök till att beskära några buskar. Vid växthuset ligger en huggorm och solar sig. Insekter finns det överallt. Vi tar bort roten till en nerklippt buske och där, under en stor sten, gömmer sig ett myrbo. Massor med underjordiska gångar med myrägg och myrarbetare.
Vi påtar på i arbetshandskar. Vattnar lite. Ser att påskliljorna slår ut längs med växthusets södervägg. Scilla och vitsippa tittar fram under björken. Syrénbusken får nya blad och blommorna slår ut. Sen tar vi oss en kaffe på trappen i solen alldeles brevid Flammentanzrosen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar