tisdag 31 mars 2009

Ett konststycke

Spontant slår jag bakut. Inte gilla konstgjorda blommor. Enligt Feng Shui så ska man inte ens ha torkade blommor i sitt hem - stagnerad energi och inget bra för flödet. Vad är då inte konstgjorda dito?

En kund berättade härom dagen att Åhléns City har fått en bamsekollektion med plastblommor till försäljning. Kanske det ligger rätt i tiden?

Sonja, som startade företaget Sia, har hemmet fullt av dekorationsblommor. Hon började importera från Kina för 45 år sedan. Först var blommorna av siden och senare av polyester. På NKs nedervåning finns en hel avdelning med Sia-blommor. Sia finns numera i över 30 länder och företaget drar in multum.
Blommorna är också besjungna. Sök på Youtube: The Beautiful South och Artifical flower. Eller på Evanescence och Paper Flowers.

Jo, man kan göra konstgjorda blommor i papper, plast, tyg, lera eller varför inte tvål. Känd är också Harvard universitetets samling av glasblommor.

Som avslut - en dikt. Mina konstgjorda blommor av Edith Södergran (1892-1923).

Mina konstgjorda blommor
sänder jag hem till dig.
Mina små bronslejon
ställer jag upp vid din dörr.
Själv sitter jag nere på trappan -
en borttappad österländsk pärla
i storstadens brusande hav.


måndag 30 mars 2009

Enligt Fatma Datoo


Var dig själv och lev i nuet och njut av dagen och naturen.

Var inte så materialistisk och tyck inte synd om dig själv.

Livet är så kort.

Pushing up the daisies


On request skriver jag nu om blommor att plantera på graven.

Ett axplock. Förslag på fina gröna och blommande små liv:

På hösten planterar du tulpanlökar så får du fina tulpaner till våren (om inte rådjuren äter upp dom så har du nu vårblomningen ordnad). Andra vårlökar, som narcisser, är giftiga och alltså inte smarrigt för Bambi.
Sen kan du ha penséer fram till midsommar (om du är där och knipsar bort överblommade blommor så att du främjar fortsatt blomning).
På sommarn kan du välja funkia (finns över 100 sorter som tål olika lägen - sol, havskugga, skugga), gul fetknopp (tål torka), backtimjan, lammöron (tycker soligt är bra), nävor (t ex jungfrunäva), alunrot, bergenia (en anspråkslös rackare), hasselört (marktäckare i skuggigt läge), gräs (t ex blåsvingel), och kattfot (mattbildande i magert och torrt läge). En gammal trotjänare på kyrkogården är isbegonian och den är retro och fin i skuggan.
Sen på hösten tycker jag det är underbart vackert med tidlösa (en krokusliknande blomma).


Ta en trip till Zetas trädgård där trädgårdsutbildad personal kan hjälpa med växter som passar den beskrivning av läge på graven och din tid till skötsel. Här kan du handla, fika och strosa.

Jag önskar att det fanns en snabbfix för att fixa blommor som står länge och bara är vackra. Det ska inte vara så enkelt. Man måste utgå från läget (sol, skugga, törstiga björkar och häckar), jorden (mager, mullrik, sandig) och växtzon. Kanske behöver man gräva ut en plätt, lägga markduk och lägga på god jord. Om man planterar perenner så måste man vattna en del den första tiden tills att växterna etablerat sig. De får inte torka ut. Under sommaren ska man kanske vattna, gödsla, rensa ogräs och putsa växterna.







söndag 29 mars 2009

Finfint kaffe till finkrogar och vanligt folk

Flaggan i topp. Johan och Nyström har flyttat in i nyrenoverade snygga lokalen på hörnet Swedenborgsgatan/Maria Prästgårdsgata. Idag var det invigning.

"John John Nystrom" säljer te och "ursprungskaffe", ­betecknat med single origin och single estate, rättvisemärkt, ekologiskt. Go'dryckerna finns bl a på Lux, Oaxen, Fredsgatan 12 och Lejontornet. Deras kaffe och te säljs bl a på Albert och Jack's, NK, Kajsa Warg, Dala Deli och En liten smula. And throughout Sweden. Dom har kvar rosteriet söder om stan. På södermalm kommer de bl a hålla kurser.

Kan man ha kaffe- och teplantor som krukväxter hemma i lägenheten? Det ska jag kolla upp.

Enchanting






Enchanted Florist i Californien verkar göra en massa stora fett dyra bröllop. Feta som smör. Alltid ser man något som faller på läppen.

Ett dussin eller två?


Här handlar Heidi Klum gärna röda rosor. Jag vet inte. The Empty Vase Florists på Santa Monica Boulevard känns inte särskilt kul om man tittar på websidan. Men för all del, Heidi får säkert jättefina rosor där. Säkerligen en dussinvara på Empty Vase.

Skvallertjej och galna män




...eller kanske "arga män". Sålde flera tistlar idag. Tistel låter hårt, men det danska namnet, fritt översatt: "mans mod" är desto bättre. Finns en gammal dikt: A drunken Man Looks at the Thistle av skotten Hugh MacDiarmid som Jan Östergren har översatt till "En drucken man beskådar tisteln".

Jag beskådade idag Gossip Girl på Kanal 5. Allt är snyggt. Kläderna, hår, make. Och blommorna. Dyra och påkostade blommor. Blommor på frukostbordet, kompakt, mulligt och pastelligt. Blommor i stora hallen. Pampigt och flådigt. Gossip Girl är New York överklass-chict. Liksom blommorna. Glassigt!

Vidare i New York, men i retroperspektiv finns Mad Men som gick på Kanal 9. Boxen finns att köpa på bl a Pappercut på Krukmakargatan vid Nitty Gritty. Jag funderar på att köpa den för att frossa i stiligt skräddat amerikanskt tidigt 60-tal. Kanske kan det inspirera till buketter som påminner om brudbuketter våra föräldrar hade. By golly!

fredag 27 mars 2009

Forget me not - tidsomställning

På söndag byter vi till sommartid och nu i veckan fick vi årets andra knippa förgätmigej till försäljning. Försmak av försommar.
I luv Ariellas grejer.
Kolla hennes foton från fester och bröllop.
www.ariellaflowers.com

torsdag 26 mars 2009

Leila Hamilton - Hurra vad du är bra!


Ack, hör du! Följ min tanke: Leila Lindholm http://www.leila.se/, ni vet "Leilas mat", har ett eget månadsmagasin. Första numret kommer ut 31 mars http://www.leilascountryliving.se/. Leila har gjort ett gäng kokböcker i lite Nigella-stil. Hon har gjort tv-program i flera omgångar och nu ser vi henne i TV4+ i bästa "Jamie på landet"-stil. Kronan på verket är Leilas Country Living, där hon likt Martha Stewart, lär oss bädda och baka kakor. Och liksom jag är fascinerad av Martha, så är jag också fascinerad av Leila. Same same, but different.

Här fortsätter min tanke: Leila...Jamie Oliver... I London finns en florist som heter Orlando Hamilton (schyst namn, nes pas?). Orlando kallas på hemmaplan för blomstervärldens Jamie Oliver. Mest för någon sorts likhet i energi och utstrålning. Same same, but different.

Herr Hamilton http://www.orlando-hamilton.com/ har chirrat blommor till Madonna och Tony Blair. Among others. När jag träffade honom för en massa år sedan låg hans lilla butik just off Carnaby Street. Killen var trevlig och pratglad och medryckande och positiv och avslappnad och inspirerande....
Ack, se där! Tog tankeslingan slut.

onsdag 25 mars 2009

Slumdog Millionaire


Såg filmen i helgen och kollade nu efter en schyst blomsterbild från Indien. Föll för denna med en manlig skådis påväg till ett bröllop. Även män klär i blommigt.

Förnöjsam! Ja!


På några gamla vykort från förra sekelskiftet gavs en guide till att tyda enkla buketters betydelse. Det fanns förr en sorts kod för blommornas innebörd. Blomsterspråket är inte exakt och en sorts blomma kan ha flera betydelser. Antalet blommor i en bukett spelade också en roll. Kom ihåg att dessa små blomstertolkningar är över hundra år gamla, men inte desto mindre skojiga!


En gul ros = Var förnöjsam!

Viol = Hvarför så bedröfvad?

Nässla = Du behagar mig icke.

Nejlika = Ja!


Nejlikan stod också för skämt, glädje och upptåg. Vilken trist popularitetsvåg nejlikan haft. Först var den supernice, sen blev den pizzeria och begravning. Men nu ser det ut som den klättrar igen. Ja!

måndag 23 mars 2009

Kommer våren snart eller??

Jag ställde ut en massa nya härliga vårtecken utanför butiken på Mariatorget idag. Alla växter i kruka som jag räknar upp nu går att ha utomhus så länge det är plusgrader.

Tête-a-tête (en låg tät liten gul påsklilja), bellis (tusensköna), bulliga knappar i rosa, vitt och vinrött, luktviol (viola odorata) i ljust himmelsblått, gul och rosa primula (jordviva), kungsängslilja (en sorts fritillaria), rosa ranunkel, vit krokus, blå pärlhyacint och botanisk tulpan.

Och i zinkvaser med varmt vatten ställde jag vårkvistar. Päron, persika, körsbär, björk och vide.
Buntar med tulpaner fick trängas i plasthinkar. Red Princess, Silver Dollar, Princess Iréne, Rococo, Leó, Monte Carlo, Inzel, Weber's Parrot, Pretty Woman, Ballerina och Ronaldo.
Sedan hade vi också svenska tulpaner på lök som kommer från en liten odlare i Södertäljetrakten och två hinkar med ranunklar i alla möjliga färger.

Jag gjorde några tokiga bordsdekorationer till Kvarteret Skatan fotografering. Och så började det snö lagom tills att jag skulle promenera hem. Var tog våren vägen?

söndag 22 mars 2009

En puff: kickstart med c-vitamin


Citrusfamiljen inkluderar bland annat apelsin, cedrat, citron, grapefrukt, mandarin, kalamondin och pomerans. Bergamott är en avlägsen släkting (ni vet: som används till parfymer och Earl Grey-te). I Linné-anda måste jag se blommor som familjemedlemmar och anlägsna släktingar som skiljer sig åt men har vissa likheter. Citron innehåller ju massor med C-vitamin, men lime innehåller inte lika mycket. Apelsin är sött och gott, medan pomerans är mindre smarrigt. Kalamondin är ett surt dvärgapelsinträd som säljs i blomsterhandeln.

Citrus kommer från ostasien. Arabiska handelsmän tog citronen till sina trädgårdar och senare till Spanien. Det här var för 2000 år sedan. 1 500 hundra år senare odlade europeiska slottsherrar och herrgårdsägare apelsiner i specialbyggda orangerier. Kolla bilder från Martha Stewart http://www.themarthablog.com/2009/03/my-tiny-but-fragrant-orangery.html . Orangeri i Stockholmstrakten: Orangeriet på Ulriksdals slott http://sv.wikipedia.org/wiki/Ulriksdals_slott#Orangeriet.

I butiken har vi nu fyra citrusträd för mellan 400 och 1000 kronor. Frukterna är tunga och snart, när nya vita små apelsinblommor slår ut, doftar det förföriskt gott! Om man vill hjälpa till på traven, så tar man en liten mjuk pensel och för över frömjöl från en blomma till en annan. Vänta 8 månader. Då kommer nya frukter att mogna.

Mellan tummen och pekfingret så trivs citrus bäst i 3 till 15 grader celsius på vintern. Varmare på sommarn, gärna utomhus. Citrus vill stå ljust - tänk hur de solar sig runt medelhavet och i Florida. Puffa lite med vattensprutan på bladverket varje dag, året om - inomhusluft är torr.

Ta en apelsinkärna och plantera ett apelsinträd (citrus sinensis). Men när man själv driver upp en planta från frö så är det mycket svårt att få citrus att gå i blom och ge frukt. Om du skulle lyckas så ta en blommande kvist till en bukett till någon du älskar. Orangeblommor bands nämnligen i brudbuketter i början av 1900-talet.

lördag 21 mars 2009

Här finns frön




Snart vill vi förgro fina små fröer. Det finns bl a hos:
http://www.weibulls.com/
http://www.nelson.se/
http://www.impecta.se/

På Hildasholm http://www.hildasholm.org/ i Dalarna kan man under säsong titta på Munthes gamla fina trädgård. Stället var en gåva till hans engelska fru Hilda. Här finns bland blomsterprakten fingerborgsblommor (Digitalis Purpurea), riddarsporrar (Delphinius x cultorum), opiumvallmo (Papaver somniferum) och mina älsklingar aklejor (aquilegia vulgaris). Också säljer di åsså fröer tagna från Hildasholms blommor. Man får dom i små söta hemmagjorda askar. Och fröer håller oftast mycket länge. Torrt och mörkt.

Ett utlandstips också:
http://www.thompson-morgan.com/

Lisen som käkar maskrosor


Jag vill slå ett slag för Lisen http://www.lisenorganics.com/. Hon är Herbalist och heter Sundgren. Jag träffade henne på en himla nice vårpromenad på Rosendal för ett par år sedan. Hon ledde en örtavandring och åt maskrosor och var toppen-inspirerande och kul. Vi som gick i hennes fotspår fick naturligtvis smaka och lukta och känna på örter och ogräs. Libbstickan var bäsk.
Nu producerar hon bland annat sina egna spa-örtprodukter.
Snart börjar det växa och grönskas i backar och vägrenar och då känns Lisen extra aktuell.

Potatis - minnesanteckning


Måste komma ihåg detta: förgro i fönster i äggkartong i en månad tills att de får ögon som är ca 2 cm långa. Plantera 15 cm djupt och 30 cm isär. Vattna ordentligt en gång i veckan om det är regnfritt väder. 100 dagar efter att potatisen sats i jorden så är det dax att dra upp dom!

Nyfiken grön


Jag vill å det bestämdaste rekommendera Nyfiken grön http://www.nyfikengron.se/ . Blommsterbutiken ligger på Riddargatan 51 på Östermalm i Stockholm. Inte långt från Djurgårdsbron. Camilla som äger stället är helt underbar och hon väljer så fina blommor och pryttlar.


– Det är en modern diversehandel och blomsterateljé. Det ska vara en upplevelse att komma in här, säger hon samtidigt som hon kvickt bladar av ett fång långstjälkade vita rosor.

Blommorna är definitivt i fokus när man kommer in, men det är så mycket mer också. Det är en livsnjutarbutik. Stilen känns levande, ljus och lättsam. Lite som om Danmark möter Franska Rivieran. Det är kvinnligt, men så består också den trogna kundkretsen av mest tjejer och kvinnor som bor i kvarteren runt omkring.


Camilla gör helst tätt bundna mysiga buketter. Det är de hon är bäst på och de är det hon själv tycker är vackrast. Höga luftiga jämna buketter gillar hon också. De känns exklusiva. Hennes brudbuketter tycker kunderna känns lyxiga och hon är alltid mån om paketeringen av sina blommor och varor.

Ramverket för den sköna butiken är en gammal lägenhet i ett hus från 1897. Alltså består butiken av en massa små rum med rejäl takhöjd, genomgående fönster med mycket ljusinsläpp, gamla trägolv och härliga språng. Och när man kliver över tröskeln så blir man faktiskt nyfiken.

Vårplantering

Senast på jobbet gjorde jag en schysst plantering i ett stort runt zinkfat till en företagskund, ett stort svenskt klädmärke. Rosa och vita tusensköna/bellis. Små lila luktvioler. Schackrutiga kungsängsliljor. Vita krokus. Lite sjösten. Enkelt och bedårande.

Blommorna var till butiksöppnandet av Best of Brands http://www.bestofbrands.com/ i Sickla.