måndag 30 mars 2009

Pushing up the daisies


On request skriver jag nu om blommor att plantera på graven.

Ett axplock. Förslag på fina gröna och blommande små liv:

På hösten planterar du tulpanlökar så får du fina tulpaner till våren (om inte rådjuren äter upp dom så har du nu vårblomningen ordnad). Andra vårlökar, som narcisser, är giftiga och alltså inte smarrigt för Bambi.
Sen kan du ha penséer fram till midsommar (om du är där och knipsar bort överblommade blommor så att du främjar fortsatt blomning).
På sommarn kan du välja funkia (finns över 100 sorter som tål olika lägen - sol, havskugga, skugga), gul fetknopp (tål torka), backtimjan, lammöron (tycker soligt är bra), nävor (t ex jungfrunäva), alunrot, bergenia (en anspråkslös rackare), hasselört (marktäckare i skuggigt läge), gräs (t ex blåsvingel), och kattfot (mattbildande i magert och torrt läge). En gammal trotjänare på kyrkogården är isbegonian och den är retro och fin i skuggan.
Sen på hösten tycker jag det är underbart vackert med tidlösa (en krokusliknande blomma).


Ta en trip till Zetas trädgård där trädgårdsutbildad personal kan hjälpa med växter som passar den beskrivning av läge på graven och din tid till skötsel. Här kan du handla, fika och strosa.

Jag önskar att det fanns en snabbfix för att fixa blommor som står länge och bara är vackra. Det ska inte vara så enkelt. Man måste utgå från läget (sol, skugga, törstiga björkar och häckar), jorden (mager, mullrik, sandig) och växtzon. Kanske behöver man gräva ut en plätt, lägga markduk och lägga på god jord. Om man planterar perenner så måste man vattna en del den första tiden tills att växterna etablerat sig. De får inte torka ut. Under sommaren ska man kanske vattna, gödsla, rensa ogräs och putsa växterna.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar