tisdag 23 juni 2009

Kosmonaut


Cosmos på latin. Rosenskära på svenska. En skön sommarblomma och fin snittblomma. Finns i vitt, rosa och cerise. Här på bordet i ett ryskt hem.


Skål kosmonauter! (Enligt Arne Anka)





Bild från Nibs.

To havre and to hold.


En svensk brud som bor i Afrika. Nu på lördag gifter hon sig sjönära. Med sommar och trädgårdskänsla bland blommorna. Och med värme i luften.


Brudbukett, bordsdekorationer och brudbåge. I off white, beige, svagt rosa och ljust guld. Phlox, lövkoja, hundkex, stjärnflocka, och havre - To have and to hold.



Bild från Lantmännen.

onsdag 17 juni 2009

Små grodorna, små grodorna...


...är lustiga att se.


Mitt på vår ö ligger midsommarängen. Vägen dig går över berget och mossorna. Genom ängens älggräs och humleblomster. Jag skyndar under aspdungarnas fuktiga skuggor och förbi liljekonvaljernas sista blommor. Byalaget har rest majstången, småbåtarna lägger snart till...


...Kou ack ack ack, kou ack ack ack.
kou ack ack ack ack kaa.



Bild från Laura Normandin.

måndag 15 juni 2009

Singapore tingeling


Skir krans i håret och liten tingelingklänning. It's a fairytale - som norska fiolhoben som vann Eurovision Song Contest.

Vas så god

Ett förlovningsfoto från sommaren 1962. Rosorna är skära. Inköpta i Farsta. Men vasen?

Den sommarn för 47 år sedan regnade det mest varje dag enligt Zenker. Hur blir det i år?

söndag 14 juni 2009

Midsommar magi

Hinner jag binda några hårkransar med midsommarblomster, smörblommor och blåbärsris?

Planerar midsommar. Ca 30 pers. Sillunch och snaps och öl. Till midsommarängen: Lanas pajer med goda gubbar. Kaffe. Mjölk. Något läskande och vatten. Sol? Värme?

Drink och tilltugg, grillat och sallader, vin och ost. Och bröd och filtar. Myggstift. Bastu? Brasa?

Sju blommor under huvudkudden...nej, jag är redan vuxen och gift. Inte ska jag drömma.



Bild från Nibs.

torsdag 11 juni 2009

En blåsning

Blåtoner till bufféarrangemang och enkla blå blomster till smala små glasvaser. Nu är det säsong för blått. Blommorna ska till Valvet på Skeppsholmen.


I ett stort och yvigt arrangemant petade jag ner riddarsporrar, gentiana, lövkojor, scabiosa och mariaklockor.

Sjutusan va´flott me´blått!



Bild från färgstarka Kris.

onsdag 10 juni 2009

Buskis

Buskigt och tuffsigt. Ett dussin bordsarrangemang till Millesgården. Idag blev det blandade försommarblomster med örtiga inslag: blekrosa pion, mörkt vinröd borstnejlika, margriter, mörkblå toppkocka, ljusblå höstvädd, lime hortensia, vit bruddeutzia, vit mariaklocka, rosengeranium (Dr. Westerlunds hälsoblomma) och mynta. I glaserade svarta keramikfat med ojämn yta.


Jag gillar att det känns lite ruffsigt. Perfektion är trist. Det ska vara vackert med en twist.


Bild från en tossigt vild favorit: Saipua. Busenkelt?

måndag 8 juni 2009

Nedräkning till studenten

Ett. Två. Tre. Fyra. Jag massproducerar 20 stycken studentbuketter att hänga om halsen med blå-gula band. Södra latin tar studenten imorgon. Jag var förresten där igår vid åtta-tiden på kvällen och röstade i Europa parlamentsvalet. Tripp tripp tripp upp för den gamla stentrappen på Maria Prästgårdsgata. Över skolgården och in med mitt röstkort i ett kuvert. Tre personer bakom ett skrivbord noterade att just jag hade röstat.

Fem. Sex. Sju. Åtta. Jag fortsätter göra buketter. 10 stycken á 160 kronor till försäljning i butiken.

Nio. Tio. Elva. Tolv. Nu börjar jag bli seg deg. En kopp kaffe. Och sen alla buketter som är beställda till imorgon förmiddag.

Jag steker tre ägg när jag kommer hem och väljer att inte titta på Kanal 9s måndagsfilm klockan nio.


Tidningsurklipp från familjen Lindgrens hemsida.

torsdag 4 juni 2009

När det bara blir minnen


En man mindre här och nu. Mats begravning är imorgon och han blev 40 år. Jag klädde kransen med grönt: pionblad, galaxiblad, salal, bupp och kryss. Sen fyllde jag kransen med vita rosor, vita germini och vita nejlikor. Det är Hammarby. Mats hejade.

Jag ville lämna ett avtryck och petade in ett par lyckoklöver, en pion, lite hortensia och en fjäril. Farväl.

onsdag 3 juni 2009

Sååå 90-tal

Jag var inne på Monki i Skrapan. Mode för dem som är hälften så gamla som jag. Två tonårstjejer stod och pratade middagsbjudning och mat.

"Hel kyckling i ugn - sååå 90-tal!" suckade den ena tjejen och himlade med ögonen.

En bit därifrån stod jag och fingrade på en klänning som liknade den jag hade i början på 80-talet när jag blev ettagluttare. Hel kyckling i ugn är min paradrätt - rätt i alla lägen.

Och nu lite citat från webben:

  • "Droppformade buketter känns lite 90-tal för mig..." (BröllopsTorget forum appropå att välja form på brudbuketten)
  • "Konservering känns bara för mycket 80-90-tal ..." (BröllopsTorget forum appropå att föreviga brudbuketten)
  • "På 90-talet (...) då for jag och plockade blommor som hängdes upp i hallen för torkning." (Prinsessan och Jag appropå torkade blommor)
  • "Det finns ju andra tjänster än blommor också. Just blommor tycker jag känns lite.. 90-tal liksom." (Flashback forum appropå Blommogram och att skicka blommor)

Till mitt försvar:
"Hel kyckling är bra och billig mat..." (så sant som det är sagt av Sara Begner från Saras Kök)


Bild från
Deborah Sumpter.

tisdag 2 juni 2009

Nybakat


Till helgen blir det bröllop och vi reser till Åland med alla andra festglada gäster. Idag köpte jag en klänning. En blommig - fast att jag inte skulle köpa ett enda blommigt plagg till.

Men klänningen
fanns i skyltfönstret och jag såg den från andra sidan gatan i regnet. Det orangeröda midjebandet var det jag såg först. En Ted Baker i mörkblått, turkost och lila.



Det blommiga tapetcollaget har Claire Coles gjort för Ted Baker.

Fett nice


Sommargula rapsfält mot blå himmel tycker jag om. Nu kommer jag förknippa rapsfält med österrikaren Brüno i virkade lederhosen. Mannen på bilden är skådisen Sacha Baron Cohen som bland annat gjort rapparen Ali G (min favorit) och Borat.



Filmen
har världsprämiär 10 juli i år.

måndag 1 juni 2009

Flowers according to Ralph


Ralph Lauren Home har en floristguide för USA och Europa här.

Hallonblad och lammöron


I Danderyds blomsterhandel band vi buketter med hallonblad. Med trädgårdssekatören klippte vi grenar med höstbitna blad från bärbuskarna och blandade med färgmättade blommor. Det gav ett tilldragande djup och must åt buketterna.


Ingvar Strandhs blomsterskola plockade vi mjuka lammöron i trädgården utanför Skånelängan på sensommaren. De silvriga sammetsbladen suddade ut konturerna på söta pastellblommor och gav oss små buketter som var snälla mot ögat.


Bild från Koloniliv.

Blommor till en blomsterhandlare?

Vad ger man till en som äger en blomsterbutik? I hennes gamla butikslokal ligger nu ett litet kaffehak, Kahve, som säljer lyxigt goda praliner. Då bestämde vi att hon skulle få Kahve-praliner av oss.

Eftersom
hon älskar hallon så toppar vi chokladpaketet med en liten mörk chokladkula med rosa glitterströssel som smakar hallon och smultron.


Utanför
hennes butik finns just både smultronplantor och hallonbuskar. Och när hon bjuder på frukost äter vi nybakade scones från Rivalbageriet med getost och hallonsylt.

Grattis på födelsedagen. Hallonpussar och smultronkramar! /Personalen









Bild
från här.