torsdag 30 april 2009

Blandaren

Köket är nu renoverat. Nya vitvaror. Ny 60-tals linoleum. Väggfärg "Jörgen" (eller nåt liknande) från Flüggers funkisfärgkarta. Grått flott.

Det ser inte ut som Samanthas San Fransisco-hem. Okontrollerat överstyr - en total energibomb. Som en mäktig dessert och massa currygryta. All is fair in love and war. "Tuppen ja" - vill ha!

Mina små buketter af idag är till försäljning enligt samma devis. Mycket. Blandat. Som en påse lösviktsgodis. Fritilaria, lejongap, ranunkel, bupleurum, ros, lilja, viburnum, salal, förgätmigej, pion, tuppkam, alströmeria, matricaria...
Stil? Kulla-Gulla och bossa nova - förenat. Hoppas att du har förstått? (O, ja! Tack Baloo!)


Bild från http://www.apartmenttherapy.com/

onsdag 29 april 2009

Tantigt


Igår när jag var hemma hos min kompis hörde jag mig själv säga, på blodigt allvar:

- Jessica, jag måste fråga, hur bär du dig åt egentligen för att få din pelargon så fantastisk?

Från kapitlet "Tanter" ur Martina Haags bok Hemma hos Martina (2oo4).


Jag gillar verkligen färgsäkra rejäla pelargoner. De passar mig. Då är jag väl lite tant. Tanter och jag köper Allas veckotidning. Bryggkaffe är gott. Liksom semla med hetvägg. Jag har prenumererat på Icakuriren (och fick en liten hushållsvåg på köpet).

Jag gillar jag att äta "rester". Engströms trikåaffär i hörnet Scheelegatan/Bergsgatan har fina grejer. Saker som är bra att ha i väskan: handkräm, cerat, nagelsax och näsdukar. Och tjocka sockor om jag skulle frysa om fötterna när jag är hemma hos en kompis (ursäkta: väninna).

Jag vill läsa reklamen som hamnar i brevinkastet. På Spåret är en favorit och går framför Idol och Let's Dance. Scholltofflor är sköna. Melodikrysset är mys. Och pelargoner blommar troget och flitigt. Så blir de när jag ger dem sol, frisk luft och växtnäring ibland när jag vattnar. Kolla websidan Pelagoner för nybörjare.

 

tisdag 28 april 2009

Fig Pic


"Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades. Vill du ha ett fikon?"

Byrådirektör H.K. Bergdahl frågar Karl-Bertil Jonsson.

Ska det vara ett fikonträd kanske?

Något mindre träd finns i kruka. Det kan stå ute på sommarn. På vintern vill fikonet stå svalt och frostfritt.

När jag var liten plockade jag fikon från trädet bakom huset. Det var i Persiskaviken. Doften av pinjeträd och smaken av färska fikon förknippar jag annars med adriatiskakusten.


Foto från Perth av Allan Rostron.

måndag 27 april 2009

Pionjär


Pionerna sätter jag i en hög cylindervas. Av glas.

Jag tar fånget i famnen och går över kullerstenarna på Brännkyrkagatan. Solen snett från höger i ryggen. En personlig blomsterleverans till ett litet gult hus på berget.

Färgen fångar uppmärksamhet i ögonvrår. Korallfärgade stora fyllda blommor på långa stjälkar. En eftermiddag då april tar en sista suck och vinden virvlar till. Dörren står öppen.

"Ställ inte blommorna i solen - då blommar de över så fort," säger jag innan jag går.

Försommarns pion-pionjär är här!



Bilden är från Apartment Therapy.

söndag 26 april 2009

Bland kejsare och kungar

Bild av fotografen Janne Peters. En fritillaria. Tillhör samma familj som kejsarkrona och kungsängslilja. I blomsterkylen på jobbet hade vi idag tre olika sorters fritillaria.

lördag 25 april 2009

Beda, Agda och majblomman


Idag tog jag fyra små limefärgade snöflingeblommor från en klase viburnum opulus. Jag radade upp de pyttiga platta blommorna på mitt pekfinger med handflatan öppen. Sen betraktade jag min hand som jag lagt på butiksdiskens mörka yta.

"Det ser ut som små majblommor. Fast mycket finare", sa Janne, min granne.
Sant.


Beda startade hela idén med majblomman 1907. Och Agda sålde sin första majblomma samma år. Den blomman var blå. Min snöflinga var grön.



fredag 24 april 2009

La la lavendel

En stilla dröm om sommar, värme och solandes lavendel.

Nu har vi blygsamt börjat sälja lavendelplantor. Lavendeln älskar sol, men glöm inte att vattna - blommor torkar så fort i små krukor med lite jord. Plantera om dom i större kärl med mer jord. Hasselfors har riktigt bra jord.

"Nu är det sommar, Stumpan!!", ropar min man just nu optimistiskt och springer ner för att prova sina nyinköpta kortbyxor.

Visst är vi svenskar ett optimistiskt folk som välkomnar värmen varje år. Upp mot 20 gradersstrecket i helgen!

torsdag 23 april 2009

Vitt


En bukett helt i vitt. Inte helt ovanligt. Men alltid vackert. Vår granne tvärs över torget, klädbutiken Pure and Simple, vill alltid ha vita blommor. Restaurangen Bistro Süd vill helst ha vitt i sina tre stora fönster på Swedenborgsgatan.

Idag var en vit dag för mig. Jag satte ihop en bukett - helt i vitt - med bl a bukettspirea. För 700 kronor. Summa sumarum: vackert värre.

Jag gjorde en bordsdekoration i glasskål. Vit spirea, vita ranunkler, vit Avalanche ros och några rosor i blandade softa pasteller. Mumma!

Sen ställde jag ut nyinkomna utomväxter på zinkbleck. Vit Mårbackapelargon, vit snöflinga, vit violpensé, vit mandelblom och vit förgetmigej. Äppelblomskvistarna ställde jag i lilla fönstret.

Jag planterade två vita violpenséer sida vid sida i en gammeldags trälåda. Från en tjej till sin väninna. Sött och vackert.

Bilden är Craigs scannade blommor från hans blogg Ellis Hollow.

onsdag 22 april 2009

Helena och liten rosa pelargon



Ngoc Minh Ngo är en tjej som är född i Vietnam. Hon har studerat vid Berkley, Sorbonne och i Florens. För att slutligen landa i New York. Hon är fotograf.

Här en bild av Helena Christensen och liten rosa pelargon.

tisdag 21 april 2009

Kryddor till Kahve


Nu har Vildrosor och tistlar kryddor och örter på menyn. Fina starka plantor rosmarin, timjan, salvia, oregano, kruspersilja och gräslök. Också små smultronplantor.

Tony som äger caféet Kahve uppe i Blecktornsgrändstrappen ville ha kryddor planterade i sina krukor utanför fiket. Rosmarin, timjan och salvia tillsammans.

"Kan man ha det?", frågade morgonpigga Tony som tittar in till mig påväg från Rivalbageriet och sedan vidare upp för trappan på Mariaberget till sitt lilla kaffestinna trill in.

"Visst! Och så kan du ju norpa nå't blad till dina smörgåsar", säger morgongrumliga jag.

Tony tyckte inte det var en bra idé och jag får hålla med. Först är luften med avgaser på Hornsgatan bland den sämsta i landet. Och sen kan man ju inte äta sånt som stått på asfalten i Stockholms innerstad. Trots att kryddorna är andvändbara och ätbara annars.

Chelsea


Nedräkning till Chelsea Flower Show. Om en månad är den i full blom. 19-23 maj fixar Royal Horticultural Society sitt årliga praktevenemang enligt konstens all regler: Massor med designade trädgårdar och massor med folk. Svenska dagbladets Agneta Ullenius kommer att vägleda de som bokat resa för att besöka engelska trädgårdar. Resan avslutas med RHS Chelsea Flower Show.

Brittiska BBC brukar ha "daily coverage" under blomsterfestligheterna. Designern och programledaren Laurence Llewellyn Bowen sa så här vid Chelsea Flower Show förra året:

“Chelsea, it’s just iconic, it’s the thing that defines summer. It’s one of the few experiences in this country where you can be in a queue and everyone is in a good mood."

Var hälsad kära Pelargon

"Du kan flytta på dom där rosa blommorna", sa jag till lastbilskillen som kom till oss för att tanka öl till restaurangköket under Vildrosor och tistlar.

"Du menar pelargonerna?", svarade han snabbt och menande.

Jo, visst. Nästan alla vet vad en pelargon är. Lastbilskillen hade villa och då var "pellisarna" en del av upplägget.

För de som är riktigt bitna finns Pelargonsällskapet. Där kan man bli medlem och allt.

Mårbackapelargonen i ljust rosa kan nog räknas som en klassiker. Den har inget med Selma Lagerlöfs Mårbacka att göra. Utan har snarare koppling till Karin Larsson, Lilla Hyttnäs och Sundborn.
Fotot är en närbild av ett Stimorol-leende. Eller för att vara exakt: stjärnpelargonen Peppermint Star.

måndag 20 april 2009

Lejonkungen


Ta en titt på http://www.designspongeonline.com/ . Bilden med lejongula väggen är från fotografen Rinne Allens hem och finns på Design Sponge. Tillbakalutat och skönt. Gult är inte fult.


Många svenskar byter efternamn. T ex är det populärt att ansöka om Gyllenblabla eller Silverwhatever. För att ge lite adlig känsla. Avslag fick de som ansökt om Lejonkrona.


Nu börjar sommarblommorna komma stort i blomsterbutiken. På snitt har vi nu på Vildrosor och tistlar stora härliga lejongap. Vita lejongap. Djupt rosaskiftande lejongap. Mörkt lila-röda lejongap. Just färgskiftningarna kan vara hypnotiserande vackra. Om lejongapen inte väcker tigern i mig, så väcker de i alla fall sommarkänslor till liv.

fredag 17 april 2009

Hon har blommor i sitt hår


Mer Frida Kahlo, mer blommor i håret. Esther Williamsaffischen skickar jag som en hälsning och önskan om en glad blommig helg.

Hej Hortensia!

Hos Vildrosor och tistlar luktar det jordigt, gräsigt, och växtintensivt. Nyvattnat, fuktigt och syrerikt. Jag skyltade om i butiken igår. Vattnade blommor och plockade blad. Solen sken in under eftermiddagen. Vit hortensia och mörk oxalis i ena fönstret. Vit klematis, rosengeranium och blå hortensia i det andra. Äppelbackar överallt.

Jag försöker tänka mig doften i ett växthus fullt med törstsläckta hortensior. Inbjudande mulligt!
Hortensia i kruka är supertörstig. Doppa helst ner hela innerkrukar i en hink med vatten. Den bulliga blomman får aldrig torka ut. Ett tecken på att den torkat (förutom att den totalt slokar) är att de grön bladen blir bruna och torrkrispiga i kanterna.

onsdag 15 april 2009

Med en enkel tulipan


På bemärkelsedan. Anna-Stina fyllde tre år igår. Om hon hade varit en kille skulle hon hetat Bo.
Bo heter nu Obamas döttrars hund som just flyttat in i Vita huset. Om jag hade haft en hund skulle det vara en border terrier. I fantasin heter vovven Stephanie. Det är fantastiskt vackert med en enkel tulpan.

Längtan efter söta gubbar

Igår var jag i Årsta partihallar och köpte snittblommor och krukväxter. Tulpansäsongen avslutas med robusta frilandsodlade sorter. Dem gillar jag skarpt! Stadigare och mer skapta som naturen velat ha dem. Känns mer som äkta vara.

Men visst längtar jag efter att snabbspola fram till en dag i juni när jag kan handla svenska jordgubbar. Marknadsbilden är från Kalenic Pijaca i Belgrad.

Snipp snapp slut

...så ska påsken ut.
Bort med fjädrar och påskris. Ägg och påskliljor. Stoppa snabbt i dig de sista godisbitarna.

Snart spricker häggen ut och skatboet försvinner i lövverket. Gråsparvarna leker och tjoar i buskarna. Jag längtar bort från stan. Till landet och i helgen planterade jag ut luktviol vid husknuten på Aspö. På fredag tar vi båten ut i skärgården igen. Jag vill få solkyssta kinder och lövsus i öronen.

torsdag 9 april 2009

Påskpippi


Påsken är skön. God smak behövs inte. Ägg, blommor och kyckling i härligt smaklös symfoni. Easter Greetings to you all!

Påsk på ryska


Pashka ska det vara till påsk. Så säger traditionen i Ryssland. Nu är våra grannar i öster ortodoxa och firar enligt en annan kalender. Men bilden är fin och pashkan är dekorerad med hyacintklockor i blekt rosa. Finlir till desserten.

Prima porslinshyacint


Nu spricker våren. Lökar och knölar blir till glada blommor. Lökar är tulpan, påsklilja och snödroppe. Knölar är krokus, iris, vintergäck och balkansippa.


Hyacint är en lök och en medlem av vårens flora. Vi har den till jul, men nere på kontinenten är den ett säkert vårtecken. Den doftar en massa när man har den inne i värmen till jul. ;Men när den smeker sig i vårvinden utomhus så doftar den ljuvigt angemänt.


Ett vårminne från 80-talet är för mig porslinshyacinten. Söta fina rara växt! Snart snart vaknar den och i maj visar den sina vita klasar med blå ränder. Ve den som inte smälter av detta lilla väsens uppenbarelse. Det snirkligaste blå-vita porslinet från Kina kan inte mäta sig med rena lena porslinshyacinten.

tisdag 7 april 2009

dille på daffodils






Nu är det vårliljor, påskliljor, tête-a-tête. Snitta inte om dem innan du sätter dem i kallt vatten. Sätt dem helst inte med andra blommor. De har ett segt slem som gör det svårt för andra blommor att dricka vatten om de delar vas.








Daffodils av William Wordsworth:





I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host, of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.
Continuous as the stars that shine
And twinkle on the milky way,
They stretched in never-ending line
Along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
Tossing their heads in sprightly dance.
The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
In such a jocund company:
I gazed--and gazed--but little thought
What wealth the show to me had brought:
For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.

Grön av avund

Det är vår i luften och visst längtar jag efter grönska. Snart väntar jag in musöron och klorofyll. Snart brister alla knoppar ut i kvitter. Tänk de som redan är där.

måndag 6 april 2009

Studio Choo tar åt sig äran




En av dagens bilder från Small stump + Studio Choo bloggen. I all enkelhet.

Tredje gången gillt - Frolic delight


Studio Choo - mitt i prick. Känslan av svalt försommarljus. Blommorna är avslappnande och andas frisk mild luft. Och titta på bloggen sedan: http://smallstump.blogspot.com/ . Fotodagboken är ett nöje!

Another Frolic favorite


En liten liten vårliljebukett. Enkel och go' som en enda Marianne-karamell. 100 procent vårvind.

Kort klänning/stor bukett


Jag håller med Chelsea Fuss som skriver min favoritblogg: Frolic.

Som brudinspirationen idag: kort klänning och stor bukett!! Jag håller med om allt och gillar allt. Varje dag ser jag fram emot och se vilka bilder hon lagt upp och vad som inspirererat henne. Frolic är en fröjd!

söndag 5 april 2009

Körsbär på kvist



Supersnittsiga illustratören Liselotte Watkins var set designer för denna fotografering. Körsbärskvistar säljs i blomsteraffären i bunt vanligtvis. Om de inte slagit ut: Klipp/skär av kvistarna ner till, sätt ner dem i 50 graders vatten och duscha på knoppar och kvistar med duschflaska. Då ska knopparna brista och blommorna slå ut.

Zzzzzz - nu har Zeta öppnat...


...efter en lång vintersömn. Zetas trädgård vill jag till en solig och varm vårdag för att köpa perenner till landet, kanske lite sommarblommor för att plantera i krukor och för att ta mig en fika i trädgården.

Kär i körsbär

Svenska Dagbladet publicerade idag en bild på körsbärsträden i full blom i Washington D.C.. Just nu blommar träden runt Tidal Basin som mest och bäst.

Det 11 år sedan jag som praktikant på NBC nyheterna var där och assisterade vid The National Cherry Blossom Festivals årliga parad. Och det är 97 år sedan träden togs emot som en gåva från Japan.

Hanami är det japanska ordet för att beskåda blommor och syftar på att titta på körsbärstrådens korta men intensiva blomningsperiod. Japans nationalblomma är den vackraste skiraste vårhälsning jag kan tänka mig. Om jag hade varit på plats i Nippon skulle jag ta mig en Hanami-bentolåda och sätta mig med familjen under en rosa-vit trädkrona.

Uppnosat i New York


Mrs Murphy, min vän, håller lite koll åt mig. Hon skickade denna länk till mig, http://www.vanvlietandtrap.com/ , och visst skulle man kunna önska sig mer än vad ett 10-pack tulpaner sträcker sig till. De två bröderna bakom Van Vliet and Trap fixar stora magnifika events och bröllop. Påkostade och dramatiska. Tack Mrs. M.




torsdag 2 april 2009

Molly min Molly





Min ögonsten. På återseende. Igår fick vi årets första Molly Sanderson. Något så ovanligt som en svart blomma. Molly S. är en svart hornviol (Viola cornuta). Hon är perenn och mycket söt. Odlad här: http://www.dammstorp.se/ .

onsdag 1 april 2009

Ditt och datt från Bric-a-brac




Det ena leder till det andra. Soligt i dag. Jag var med Pratt bl a på Bric-a-brac. I skylten har de fina smycken från Astrid Björk. Halsband med fina stenar och pärlor i skönt avslappnad stil. Silverbroscher i ren följsam design att sätta i hatten. Även av blommor kan man göra smycken. För Martha Stewart Weddings har Kate Holt på Flowerwild i Los Angeles gjort smycket av vit riddarsporre och liljekonvalj. Sagolikt!