söndag 22 mars 2009

En puff: kickstart med c-vitamin


Citrusfamiljen inkluderar bland annat apelsin, cedrat, citron, grapefrukt, mandarin, kalamondin och pomerans. Bergamott är en avlägsen släkting (ni vet: som används till parfymer och Earl Grey-te). I Linné-anda måste jag se blommor som familjemedlemmar och anlägsna släktingar som skiljer sig åt men har vissa likheter. Citron innehåller ju massor med C-vitamin, men lime innehåller inte lika mycket. Apelsin är sött och gott, medan pomerans är mindre smarrigt. Kalamondin är ett surt dvärgapelsinträd som säljs i blomsterhandeln.

Citrus kommer från ostasien. Arabiska handelsmän tog citronen till sina trädgårdar och senare till Spanien. Det här var för 2000 år sedan. 1 500 hundra år senare odlade europeiska slottsherrar och herrgårdsägare apelsiner i specialbyggda orangerier. Kolla bilder från Martha Stewart http://www.themarthablog.com/2009/03/my-tiny-but-fragrant-orangery.html . Orangeri i Stockholmstrakten: Orangeriet på Ulriksdals slott http://sv.wikipedia.org/wiki/Ulriksdals_slott#Orangeriet.

I butiken har vi nu fyra citrusträd för mellan 400 och 1000 kronor. Frukterna är tunga och snart, när nya vita små apelsinblommor slår ut, doftar det förföriskt gott! Om man vill hjälpa till på traven, så tar man en liten mjuk pensel och för över frömjöl från en blomma till en annan. Vänta 8 månader. Då kommer nya frukter att mogna.

Mellan tummen och pekfingret så trivs citrus bäst i 3 till 15 grader celsius på vintern. Varmare på sommarn, gärna utomhus. Citrus vill stå ljust - tänk hur de solar sig runt medelhavet och i Florida. Puffa lite med vattensprutan på bladverket varje dag, året om - inomhusluft är torr.

Ta en apelsinkärna och plantera ett apelsinträd (citrus sinensis). Men när man själv driver upp en planta från frö så är det mycket svårt att få citrus att gå i blom och ge frukt. Om du skulle lyckas så ta en blommande kvist till en bukett till någon du älskar. Orangeblommor bands nämnligen i brudbuketter i början av 1900-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar